Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Buitenmuren vochtregulerend isoleren met vlas

Vlasdekens zijn in vergelijking gunstig in prijs en isoleren erg goed, met als bijkomend voordeel dat de akoestiek in de betreffende ruimte flink verbetert. Dit komt door de veerkrachtigheid die vlasvezels eigen is.

Vlaswol is een plantaardige technische vezel met vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal maakt het daarmee mogelijk om op een dampopen manier te bouwen. Dit betekent dat de luchtvochtigheid van een gebouw op een natuurlijke manier wordt gereguleerd. Het materiaal buffert vocht zonder dat het schimmelt en bij te lage luchtvochtigheid van de binnenruimte geeft het ook weer vocht af. Dit zorgt voor een gezonder en meer comfortabel binnenklimaat.

Warmte trekt zeer traag door de vlasisolatie. De R-waarde is vergelijkbaar met dat van andere isolatiematerialen, maar de temperatuurwisselingen zijn door de vochtregulerende eigenschap van het product veel minder groot. In vergelijking met andere isolatieproducten koelen met vlas geïsoleerde woningen minder snel af en warmen in de zomer minder snel op. Door met name deze eigenschap van het materiaal bespaart de gebruiker aanzienlijk op de energie die nodig is om het gebouw op te warmen of af te koelen.

Vlaswol heeft prima geluidsisolerend eigenschappen en een oneindige levensduur. Een nadeel van het materiaal is de brandbaarheid. Het vlas wordt weliswaar behandeld met een brandwerend middel, maar kan minder goed tegen vuur dan andere isolatiematerialen. Het met brandvertragende zouten geïmpregneerd isolatievlas valt in de Europese Brandklasse C.

Verwerking

Er gelden geen bijzondere verwerkingsvoorschriften voor het materiaal. Vlaswol kan geen kwaad als de vezels in aanraking komen met de huid, of als ze worden ingeademd. Het is bij de verwerking dan ook niet nodig om stofkapjes of beschermende kleding en handschoenen te dragen. Het materiaal prikt niet en veroorzaakt ook geen andere irritaties.

Vlas bouwisolatie is vormvast en van nature sterk. Door de sterke vezels hebben Isovlas bouwisolatie platen een goede stijfheid. Dat maakt het materiaal makkelijk verwerkbaar in verticale verwerksituaties. Het is bovendien makkelijk op maat te snijden.

Aan de binnenzijde van de buitengevel plaatst een regelwerk. Dit doet u bijvoorbeeld door de stijlen om de 60cm aan te brengen tussen een vloer- en een plafondregel. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar wanneer u de wand aan de binnenzijde wilt aftimmeren met gipsplaten is het beter deze steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of om de 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm). Tussen de regels brengt u het isolatiemateriaal aan.
Houd er rekening mee dat vlas nat kan en mag worden maar dat dit voor het hout van regelwerk niet goed is. Als u dus vochtregulerend wil bouwen dient u het regelwerk te beschermen tegen vochtinvloeden.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer