Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Buitenmuren van binnenuit isoleren met schapenwol

Een alternatief voor glas- en steenwol is het isoleren door middel van schapenwol. Schapenwol isoleert net zo goed als ieder ander isolatiemateriaal en gaat bovendien heel lang mee. De levensduur van het materiaal is 75 jaar en gedurende deze periode zijn schapenwoldekens onderhoudsvrij. Schapenwol is een natuurlijk materiaal waarmee sterk dampopen gebouwd kan worden. Het is tevens een herwinbare grondstof. Natuurlijk betekent nog niet milieuvriendelijk. Schapen produceren mest en volgens de berekeningen van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwecologie en Ecologie), drukt dit bijzonder zwaar op de ecologische voetprint van het materiaal.

Schapenwol kan tot 30% van haar eigen gewicht aan vocht opnemen en draagt zo bij aan de vochthuishouding en een beter binnenklimaat in de woning. Bovendien behoudt schapenwol ondanks het opgenomen vocht z’n isolerende werking. Schapenwol is vocht- en rotbestendig en heeft een goede brandwerende functie.

Een nadeel aan schapenwolisolatie is de prijs.

Het plaatsen van schapenwol gebeurt het best op het einde van de bouw. Voor een goede isolatie zijn er dekens nodig van 120 of 130mm dikte. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld glas- en steenwol is de gebruiksvriendelijke kwaliteit van schapenwol. Stofmaskers en beschermende handschoenen kunnen bij de montage achterwege gelaten worden.

Aan de binnenzijde van de buitengevel plaatst u op of tegen de muur een regelwerk. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar wanneer u de wand aan de binnenzijde wilt aftimmeren met gipsplaten is het beter deze steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of om de 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm). Tussen de regels brengt u het isolatiemateriaal aan. Houd er rekening mee dat schapenwol nat kan en mag worden maar dat dit voor het hout van regelwerk niet goed is. Als u dus dampopen wil bouwen dient u het regelwerk te beschermen tegen vochtinvloeden.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer