STEENWOL VLOERISOLATIE

Vloer aan onderzijde isoleren met glas- of steenwol

Zowel glaswol als steenwol isolatie wordt veel toegepast in daken, houten vloeren, plafonds, binnenmuren en in spouwmuren. Als het isolatiemateriaal vochtig wordt, gaat de isolatiewaarde erg snel achteruit. Dat kan bij vloerisolatie een rol spelen. Plaats daarom de isolatie altijd in combinatie met een dampremmende folie.

Glaswolisolatie is voornamelijk verkrijgbaar in dekens (rollen), omdat deze rollen flexibel zijn worden oneffenheden goed opgevangen. Steenwolisolatie is te verkrijgen in platen. Door de sterke vezels hebben de isolatieplaten een goede stijfheid. De platen sluiten onderling goed aan door de in elkaar grijpende vezels. Beide zijn makkelijk te plaatsen voor een doe-het-zelver.

Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.

Wat moet je weten bij het aanbrengen van glas- of steenwol isolatie?

Voor vloerisolatie kun je heel goed glas- of steenwol platen gebruiken. De hierbij aanbevolen dikte van glas- of steenwol is 13 centimeter. Gebruik hiervoor glas- of steenwol zonder dampremmende laag. Als je het isolatiemateriaal aanbrengt onder een houten draagvloer, breng je een dampremmende laag aan boven op de vloer, onder de vloerbedekking.

De platen laat je, net als bij metselwerk, bij voorkeur steeds verspringen. Je kunt het materiaal het beste bevestigen met schroeven met volgringen. Let op: de lengte van de schroeven is de dikte van de isolatieplaten plus één centimeter. Anders komen de punten door de draagvloer heen. De meeste draagvloeren hebben een dikte van ongeveer 2,0 centimeter. Per plaat zijn vier tot zes pennen nodig. Montagekit kan ook, zeker als het een betonvloer betreft die aan de onderzijde regelmatig is.

Wanneer plakken onder een betonnen draagvloer moeilijk wordt, kun je ook gebruik maken van metalen schotelpennen (verzinkt, of rvs indien de omstandigheden onder vloer erg vochtig zijn). Deze zijn in verschillende lengten verkrijgbaar. Voor het aanbrengen van deze isolatieplaat pluggen heb je een boorhamer nodig om gaten te boren in het beton, door de isolatieplaat heen. Tijdens de werkzaamheden kun je de isolatieplaten tegen de onderzijde van de draagvloer klemmen met stukken panlat, die je vanaf de bodem van de kruipruimte ook weer met een panlat ondersteunt. Na het boren sla je de pen die voorzien is van een schotelplaatje door het isolatiemateriaal heen in het boorgat.

Let er bij het isoleren van de vloer aan de onderzijde wel goed op dat de kruipruimte voldoende geventileerd blijft; het isolatiemateriaal mag de ventilatie-openingen in de kruipruimte niet blokkeren. Het is van belang voor de gezondheid dat radongas dat uit de grond komt, kan worden afgevoerd. Indien er door de kruipruimte een gasleiding loopt is kruipruimteventilatie zelfs verplicht.

Steenwol heeft exact dezelfde nadelen als glaswol. Bij het op maat maken van het materiaal zoals knippen, snijden of breken komen er vezels vrij. Die vezels kunnen op de huid of in de ogen terecht komen. Deze aanraking met steenwol isolatie kan ervoor zorgen dat de huid gaat irriteren of jeuken. Het is belangrijk om altijd de mond te bedekken en handschoenen te dragen.

Interessante bespaartips

Isolatie kost geld, maar die investering zul je op langere termijn terugverdienen. We hebben twee tips voor je, die je mogelijk kunnen helpen om de kosten te drukken.

1. Subsidie

De overheid stelt tijdelijk weer subsidie beschikbaar aan woningeigenaren voor isolatiewerkzaamheden. De regeling eindigt op 31 december 2020 of zoveel eerder als de subsidiepot op is. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie? Kijk op infographics.rvo.nl en doe de subsidiecheck.

2. Gezamenlijke aanpak

Door de isolatiewerkzaamheden samen op te pakken met één of meerdere buren kun je de voorrijkosten vermijden of minimaliseren en profiteren van gezamenlijke inkoopvoordelen.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279