KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Kruipruimte isolatie pakt koudste en meest vochtige ruimte van je huis aan

De kruipruimte is de koudste en meest vochtige ruimte van een woning. Omdat hier de bodem het koudste is, zal het vocht in de kruipruimte daarop condenseren. Zodra de omgevingstemperatuur stijgt, zal het vocht weer naar boven gaan verdampen. Verdamping kost energie, waardoor de kruipruimte continu koud en vochtig blijft, wat erg nadelig is voor het leefklimaat in de woning en de temperatuur van de begane grondvloer.

Vrij eenvoudig

Vaak is het isoleren van de kruipruimte vrij eenvoudig en lukt het zonder ingrijpende maatregelen. Het gaat om een relatief geringe investering, met een groot effect. Dit maakt het isoleren van de kruipruimte tot één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen.

Vijf redenen om je kruipruimte te isoleren

 • Voorkomt vochtproblemen in huis
  Vocht en/of water onder je vloer is vervelend. Je krijgt er koude voeten door, je huis is (te) vochtig en er kan waterschade ontstaan.
 • Voorkomt schimmel en houtrot
  Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Hoe hoger het vochtgehalte hoe harder de schimmels groeien. Het kan de constructie aantasten en gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Voorkomt tocht
  Tocht in huis staat haaks op prettig wonen. Je kunt er ook nog eens ziek van worden. Vooral in oude huizen ontsnapt er veel koude lucht via de kruipruimte door de vloer en komt zo je woning binnen.
 • Bespaart energiekosten
  Isolatie houdt tocht tegen bij het warm houden van je woning. Daardoor blijft het ook lekker warm in huis en stook je minder.
 • Voorkomt muffe lucht
  Een muffe lucht wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën. De meeste vochtproblemen treden op in de kruipruimte.

Hoe werkt kruipruimte isolatie

Stel dat je isolatiechips in de kruipruimte aanbrengt, dan kun je de werking vergelijken met een vaatwasser. De vaat wordt gewassen met heet water, en zodra het programma afgelopen is, stroomt er koud water door de bodem van de vaatwasser, waardoor het water op de vaat naar het koudste punt wordt getrokken en de vaat droog wordt. Omdat isolatiechips een zeer laag soortelijk gewicht hebben, gaan ze met het stijgen en dalen van eventueel grondwater mee op en neer. Het vocht blijft zo onder het isolatiemateriaal en zal niet verdampen, waardoor de lucht boven de isolatielaag en in de rest van het huis droog blijft.

 • Hoge kruipruimte
   Is de kruipruimte hoger dan 60cm, dan ligt de keuze van bodemisolatie voor de hand. Bij bodemisolatie wordt een dikke laag van 20 à 30 cm isolatiemateriaal in de kruipruimte gestort. De kruipruimte wordt hierdoor wel minder toegankelijk. Deze methode wordt vooral toegepast als de kruipruimte erg vochtig is. Het isolatiemateriaal voorkomt namelijk dat het vocht vanuit de bodem de woning in komt. Vanwege de ophoging van de vloer in de kruipruimte, is deze vorm van bodemisolatie alleen mogelijk als de kruipruimte minimaal 40 cm hoog is.
 • Krappe kruipruimte
  Is de kruipruimte hoger dan 35cm, dan is er te werken. Er kan dan gekozen worden tussen het isoleren van de bodem van de kruipruimte, of het isoleren van de onderkant van de vloer. Deze  laatste mogelijkheid geeft meer comfort, omdat de vloer dan minder koud aanvoelt. Denk eraan dat als er isolatieplaten aan de onderkant van de vloer worden aangebracht, die de luchtroosters niet blokkeren en daarmee de ventilatie van de kruipruimte belemmeren.
 • Lage kruipruimte
  Als er wel een kruipruimte is, maar niet hoger dan 35 centimeter, dan is het vrijwel onmogelijk om daar goed in te werken. In dat geval kan het beste gebruik worden gemaakt van de luiken in de vloer om isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. In deze situatie kun je de kruipruimte het best isoleren met polystyreenschuim chips of losse EPS parels.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?