ISOLATIEPARELS

Isolatieparels voor een droge en warme kruipruimte

Een prima methode om de relatieve vochtigheid van een kruipruimte onder zowel houten als betonnen vloeren te verlagen, is het aanbrengen van losse EPS (piepschuim) parels. Het voordeel van parels ten opzichte van chips is kijkend naar de isolatiewaarde dat kan worden volstaan met een iets dunnere laag. Dit kan belangrijk zijn als de hoogte van de kruipruimte enigszins beperkt is. Hebben we het over vochtwering dat moet wel dezelfde dikkere laag worden aangebracht als bij chips. Nadeel van de piepschuim parels is, dat als je later nog eens werkzaamheden onder de vloer moet verrichten, de korrels lastig aan de kant te schuiven zijn. De korrels stromen en rollen gemakkelijk terug, zodra je ze hebt weggeschoven. De laag moet overal egaal 15 à 20 cm zijn, het makkelijk bewegen van de korrels kan een probleem zijn. Verder zal het langer duren voordat het condensatiepunt onder de laag parels verlegd wordt, omdat de laag parels in relatie tot EPS chips compacter is.

EPS is vochtongevoelig

EPS is nagenoeg vochtongevoelig. Zelfs bij langdurige onderdompeling neemt het nauwelijks vocht op. Dat betekent dus ook dat vocht op aangebrachte EPS isolatieproducten vrijwel geen vat heeft. Ook ongedierte heeft weinig belangstelling voor polystyreen.

De EPS bolletjes zijn zeer licht en bestaan voor 98% uit lucht. Losgestorte polystyreen parels kunnen een dikte hebben van 10, 20 of 30mm. Juist omdat het product zeer licht is en ongevoelig voor water, is het uitstekend toepasbaar in kruipruimtes waar (soms) water blijft staan. Omdat het licht is, zal het gaan drijven op het eventueel aanwezige water en blijft de isolerende werking gegarandeerd.

Vocht richt geen schade meer aan

Met EPS parels wordt bereikt dat het condenspunt verlegd wordt; de onderkant van de vloer is niet meer het condenspunt, maar het vocht verdwijnt onder de isolatieparels en richt geen schade meer aan. De piepschuim parels kunnen daarom ingezet worden als doeltreffende methode om schimmelvorming tegen te gaan en hout te beschermen.

Na het aanbrengen van de piepschuim isolatielaag zal het vochtgehalte in de lucht binnenshuis dalen, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden. Droge lucht verwarmt namelijk beter dan vochtige lucht. Daarbij zal ook het wooncomfort aanzienlijk toenemen. Doordat de lucht boven de isolatieparels droger wordt, zal ook de corrosie van het leidingwerk onder de vloer worden tegengegaan.

Polystyreen parels zijn zeer duurzaam, cfk-vrij geproduceerd, chloorvrij en hebben geen enkel effect op de kwaliteit van het grondwater. Het reageert niet op andere producten, wordt niet afgebroken en neemt geen vocht op.

Wat moet je weten bij het aanbrengen van isolatiekorrels?

EPS parels zijn verkrijgbaar in zakken van 330 liter. Een doe-het-zelver kan het materiaal zelf verspreiden onder de vloer.

Het is belangrijk dat alle oppervlakte(s) van de kruipruimte(s) onder het gehele huis wordt geïsoleerd met de korrels. Op plaatsen waar de piepschuim korrels liggen, wordt het namelijk warmer en de lucht droger, waardoor de vochtige lucht naar het koude, niet-geïsoleerde deel van de kruipruimte trekt. Op die plekken zal de vochtigheid zelfs toenemen.

Wanneer de kruipruimte niet erg nat is en vloerisolatie vooral een thermisch doel heeft, kan worden volstaan met een laagdikte van 11cm (R-waarde 1,3). Gaat het om het terugdringen van de relatieve vochtigheid om bijvoorbeeld houtrot tegen te gaan, dan is 10cm in de praktijk voldoende. Wie bij natte omstandigheden een thermische isolatiewaarde wil realiseren overeenkomstig de moderne bouweisen, dient een isolatielaag losgestorte EPS parels aan te brengen van tenminste 20cm.

Interessante bespaartips

Isolatie kost geld, maar die investering zul je op langere termijn terugverdienen. We hebben twee tips voor je, die je mogelijk kunnen helpen om de kosten te drukken.

1. Subsidie

De overheid stelt tijdelijk weer subsidie beschikbaar aan woningeigenaren voor isolatiewerkzaamheden. De regeling eindigt op 31 december 2020 of zoveel eerder als de subsidiepot op is. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie? Kijk op infographics.rvo.nl en doe de subsidiecheck.

2. Gezamenlijke aanpak

Door de isolatiewerkzaamheden samen op te pakken met één of meerdere buren kun je de voorrijkosten vermijden of minimaliseren en profiteren van gezamenlijke inkoopvoordelen.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?