HOUTEN VLOER ISOLEREN

Vloerisolatie beschermt tegen houtrot en schimmel

Vloerisolatie bij houten vloeren vereist een zorgvuldige aanpak. Wisselende temperaturen zorgen voor condensvorming. Met alle problemen van dien. Maar ook onjuiste materialen kunnen vervelende en kostbare gevolgen hebben. Vooral oudere woningen of woningen waarbij veel vocht uit de kruipruimte omhoog de woning binnenkomt, vragen aandacht.

https://www.isolerendoejezo.nl/dhz/wp-content/uploads/2019/10/houtenvloer-vocht-1280x720.jpg

Ademen

Het afsluiten van een houten vloer met vloerisolatiematerialen is gevaarlijk. De vloer moet kunnen blijven ademen. Sluit je het helemaal af met isolatiemateriaal, dan liggen problemen als houtrot, optrekkend vocht en schimmelvorming op de loer.

Een ander, vaak voorkomend probleem bij het van onderen af isoleren van een houten vloer is dat de houten balkkoppen op de koude fundering liggen. Die fundering blijft bij directe vloerisolatie immers koud. En op het koudste punt kan condensatie ontstaan, ook bij een op het oog droge kruipruimte. Door condensatie kan er houtrot, zwammen en schimmels ontstaan.

Kies de juiste isolatiematerialen

Als je een houten vloer gaat isoleren dan zijn niet alle isolatiematerialen hiervoor geschikt. Het is namelijk erg belangrijk om tegen de vloer dampdicht materiaal te gebruiken. Het blijft lastig om naden en kieren dicht te krijgen. De materialen op de bodem moeten dampopen zijn, dan kan de vloer ademen en kan vocht uitdrogen. Dit voorkomt houtrot. Gelukkig zijn er voldoende dampopen isolatiematerialen, die zelfs in extreem natte situaties hun werk doen. Hiermee kun je als huiseigenaar een (drie)dubbelslag slaan; je vermindert de luchtvochtigheid, bespaart op energie en verduurzaamt de constructie van je woning. Laat je vooraf hierover goed informeren door een erkend isolatiebedrijf.

<<link pagina isolatie methodes>>

Water in de kruipruimte; doe goede dingen!

Een vochtige vloer zorgt voor een ongezond woonklimaat. Koude voeten, een muffe geur in huis en tocht over de vloer; de verwarming een graadje hoger helpt niet. Daarnaast is vocht ook nog eens funest voor de levensduur van je houten vloer.

Bescherm je houten vloer tegen een natte kruipruimte. En houd vocht op de bodem van je kruipruimte. Dit kan met bodemisolatie. Daarmee blijven kou en vocht op de bodem en condenseren niet tegen de houten balken van je vloer. De lucht boven de bodemisolatie wordt warmer en droger.

Een bekende bodemisolatie, die al jaren lang met succes toegepast wordt, zijn bijvoorbeeld isolatiechips. Die houden je houten vloer in topconditie. Vocht en condens blijven onder de isolatiechips en je houten vloer wordt na enkele dagen al droger. Schimmelvorming en houtrot zullen stoppen. Zelfs al staat er een flinke laag water in je kruipruimte.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?