Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Vloer aan onderzijde isoleren met PIR platen

PIR (polyisocyanuraat) is door toepassing van polyol een verbeterde versie van polyurethaan (PUR). In vergelijking met EPS (piepeschuim), PUR en XPS heeft PIR een verbeterde warmteweerstand. Vooral in combinatie met een alu-afwerking heeft PIR minder dikte nodig dan andere hardschuimplaten voor dezelfde isolatiewaarde. PIR is tevens lichter in gewicht. Een groot voordeel van PIR is dat het beter bestand is tegen vuur. Bij verbranding van PIR ontstaat bovendien meer koolstof dan bij PUR. Die extra koolstof kan extra beschermen tegen verdere verbranding. Verder is de productie van PIR aanmerkelijk minder milieubelastend dan PUR.

Als u bij het isoleren van een vloer aan de onderzijde PIR-platen gebruikt, is het wel zaak dat er aan de bovenzijde van de dragende vloer geen dampremmende folie- of isolatielaag is aangebracht, of dat er dampdichte vloerbedekking ligt. PIR-platen zijn namelijk altijd (dubbelzijdig) voorzien van een dampremmende alu-cachering. Met aan zowel de boven- als onderzijde van een houten draagvloer een dampremmende laag sluit u het hout dampdicht op, wat hout- of bruinrot kan veroorzaken.
Wanneer het leefvertrek voorzien is van een dampdichte vloer of ondervloer, is het wellicht beter om voor het isoleren aan de onderzijde een dampopen product te kiezen, zeker als de kruipruimte vochtig is. Materialen als glaswol en steenwol zijn sterk dampopen, terwijl EPS en PUR relatief dampopen zijn.

De PIR platen worden, net als bij metselwerk, in een steeds verspringend verband aangebracht. Indien de betonvloer aan de onderzijde regelmatig is, kunt u de platen eenvoudig bevestigen met montagekit. Wanneer plakken moeilijk wordt kunt u ook gebruik maken van metalen schotelpennen (verzinkt, of rvs indien de omstandigheden onder vloer erg vochtig zijn). Deze zijn in verschillende lengten verkrijgbaar. Voor het aanbrengen van deze isolatieplaat pluggen heeft u een boorhamer nodig om gaten te boren in het beton, door de plaat heen. Daarna slaat u de pen die voorzien is van een schotelplaatje in het boorgat. Omdat PIR-platen heel stijf zijn is één pen op iedere hoek van een plaat genoeg.

Let er bij het isoleren van de vloer aan de onderzijde wel goed op dat deze voldoende geventileerd blijft; het isolatiemateriaal mag de ventilatie-openingen in de kruipruimte niet blokkeren. Het ventileren van de kruipruimte is ondermeer van belang voor het afvoeren van het schadelijke radongas dat uit de bodem opstijgt. Indien er door de kruipruimte een gasleiding loopt is kruipruimteventilatie zelfs verplicht.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer