Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Isolatiekorrels voor een droge en warme kruipruimte

Een prima methode om de relatieve vochtigheid van een kruipruimte onder zowel houten als betonnen vloeren te verlagen, is het aanbrengen van losse EPS (piepschuim) parels. Het voordeel van parels ten opzichte van chips is dat kan worden volstaan met een iets dunnere laag, wat belangrijk kan zijn als de hoogte van de kruipruimte enigszins beperkt is. Nadeel van de piepschuim parels is, dat als u later nog eens werkzaamheden onder de vloer moet verrichten, de korrels lastig aan de kant te schuiven zijn. De korrels stromen en rollen gemakkelijk terug, zodra u het heeft weggeschoven. Verder zal het langer duren voordat het condensatiepunt onder de laag parels verlegd wordt, omdat de laag parels in relatie tot EPS chips compacter is.

EPS is nagenoeg vochtongevoelig. Zelfs bij langdurige onderdompeling neemt het nauwelijks vocht op. Dat betekent dus ook dat vocht op aangebrachte EPS isolatieproducten vrijwel geen vat heeft. Ook ongedierte heeft weinig belangstelling voor polystyreen.

De EPS bolletjes bestaan voor 98% uit lucht. Losgestorte polystyreen parels kunnen een dikte hebben van 10, 20 of 30mm. Omdat het product zeer licht is en ongevoelig voor water, is het uitstekend toepasbaar in kruipruimtes waar (soms) water in blijft staan. Omdat het licht is, zal het gaan drijven op het eventueel aanwezige water en blijft de isolerende werking gegarandeerd.

Met EPS parels wordt bereikt dat het condenspunt verlegd wordt; de onderkant van de vloer is niet meer het condenspunt, maar het vocht verdwijnt onder de isolatieparels en richt geen schade meer aan. De piepschuim parels kunnen daarom ingezet worden als doeltreffende methode om schimmelvorming tegen te gaan en hout te beschermen.

Na het aanbrengen van de piepschuim isolatielaag zal het vochtgehalte in de lucht binnenshuis dalen, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden. Droge lucht verwarmt namelijk beter dan vochtige lucht. Daarbij zal ook het wooncomfort aanzienlijk toenemen. Doordat de lucht boven de isolatieparels droger wordt, zal ook de corrosie van het leidingwerk onder de vloer worden tegengegaan.

Polystyreen parels zijn zeer duurzaam, cfk-vrij geproduceerd, chloorvrij en heeft geen enkel effect op de kwaliteit van het grondwater. Het reageert niet op andere producten, wordt niet afgebroken en neemt geen vocht op.

Verwerking

EPS korrels zijn verkrijgbaar in zakken van 330 liter. Een doe-het-zelver kan het materiaal zelf verspreiden onder de vloer.

Wanneer de kruipruimte niet erg nat is en vloerisolatie vooral een thermisch doel heeft, kan worden volstaan met een laagdikte van 11cm (R-waarde 1,3). Gaat het om het terugdringen van de relatieve vochtigheid om bijvoorbeeld houtrot tegen te gaan, dan is 10cm voldoende. Wie bij natte omstandigheden een thermische isolatiewaarde wil realiseren overeenkomstig de moderne bouweisen, dient een isolatielaag losgestorte EPS parels aan te brengen van tenminste 20cm.

Het is belangrijk dat alle oppervlakte(s) van de kruipruimte(s) onder het gehele huis wordt geïsoleerd met de korrels. Op plaatsen waar de piepschuim korrels liggen, wordt het namelijk warmer en de lucht droger, waardoor de vochtige lucht naar het koude, niet-geïsoleerde deel van de kruipruimte trekt. Op die plekken zal de vochtigheid zelfs toenemen.

Zelfs het isoleren van een deel van een kruipruimte dat is gescheiden door muurtjes is niet voldoende. Het vocht migreert als waterdamp door steen en mortel en condenseert weer bij het koude deel. Als u in een 2/1-kappers of rijtjeshuis woont, is het in het belang van uw aangrenzende buren dat ook zij de bodem van hun kruipruimte voorzien van een isolerende laag.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer