Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Vloer

Vloerisolatie: warme voeten met minder energie

Zo’n 15% van de warmte ontsnapt bij grondgebonden huizen via de vloer op de begane grond. Met het isoleren van de vloer of kruipruimte kan dus effectief energie worden bespaard. Daarnaast levert vloerisolatie ook comfort op in de vorm van warmere voeten. Vloerisolatie zorgt voor een gelijkmatiger binnentemperatuur en minder vocht in huis.

Onder de vloer werken is vaak geen pretje, vooral wanneer de hoogte erg beperkt is. Ten opzichte van het dak en de muren heeft het na-isoleren van een vloer als voordeel, dat er normaal gesproken niet veel bijkomende en ingrijpende werkzaamheden nodig zijn.

Hoe de vloer geïsoleerd kan worden, hangt met name af van wat er zich daaronder bevindt. Als onder de vloer een kruipruimte ontbreekt, wordt isoleren een lastige klus. Er is dan keuze uit twee mogelijkheden. Men kan een isolatielaag op de vloer aanbrengen, bijvoorbeeld door middel van isolatieplaten. Het grote nadeel van deze aanpak is dat de vloer 5 tot 8 centimeter hoger komt te liggen, met alle nadelen van dien. De tweede mogelijkheid is om de oude vloer weg te halen en deze te vervangen door een nieuwe vloer die aan de onderzijde van isolatiemateriaal is voorzien.

Dampscherm

Om condensatie tussen het isolatiemateriaal en de vloer te voorkomen, is het van belang aan bovenkant van het isolatiemateriaal een luchtdichte isolatielaag aan te brengen. Dat kan onder òf boven de vloer, maar niet beide tegelijk. Soms ligt er onder de (harde) vloerbedekking al een (geluids)isolerende folielaag. Deze folielaag dient dan tevens als dampscherm. Omdat voorkomen moet worden dat de draagvloer wordt opgesloten tussen twee dampdichte lagen, dient u in dit geval onder de vloer geen dampdichte laag aan te brengen. Ga daarom goed na hoe uw situatie precies is, voordat u een isolatieplan maakt.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer