MUURISOLATIE

Muurisolatie: ook tegen tocht en vocht

Bij een ongeïsoleerd huis verdwijnt gemiddeld ruim 20% van de warmte door de buitenmuren en –ramen. Hier valt dus een forse winst op de stookkosten te behalen. Muurisolatie levert echter niet alleen een aantrekkelijk rendement op, het vermindert ook tocht in huis en de kans op vocht- en schimmelproblemen wordt kleiner.

Moderne huizen zijn redelijk goed geïsoleerd. Daar hoef je in principe niets aan te doen. Oudere huizen zijn bij de bouw soms wel, maar vaak onvoldoende, en meestal helemaal niet geïsoleerd. Mogelijk is er later wel (spouw)muurisolatie aangebracht. Ga daarom eerst na wat de situatie is voordat je gaat nadenken over de toe te passen isolatiemaatregelen. Wil je hier meer informatie over of bijvoorbeeld over muurisolatie plaatsen? Stuur ons dan gerust een bericht.

ADVERTENTIE

https://www.isolerendoejezo.nl/dhz/wp-content/uploads/2019/09/drowabanner.jpeg

ADVERTENTIE

Welke materialen zijn geschikt voor muurisolatie?

Er zijn diverse materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een muur. Laat staan het isoleren van een binnenmuur of buitenmuur. Bij elke methode horen specifieke voor- en nadelen. Bijvoorbeeld op het gebied van toepassingsmogelijkheden, isolatiewaarde, prijs, en milieu-impact. Onderstaand tref je een beschrijving aan van de meest voorkomende materialen voor muurisolatie en geven we je informatie over buitenmuren uit diverse bouwjaren.

Welke isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw muur?

Isoleren van een woning komt precies, dus ook de na-isolatie van een buiten- of binnenmuur. De gekozen isolatiemethode dient nauwkeurig en in de juiste volgorde te worden uitgevoerd.

Het aanbrengen van spouwisolatie bij een bestaande spouwmuur is werk voor de vakman. Klussers kunnen wel zelf een (spouw)muur isoleren, maar dan aan de buiten- of binnenkant.

Een muur isoleren van binnenuit heeft veel consequenties voor de binnenruimte. Het betekent ruimteverlies en is doorgaans duurder dan spouwmuurisolatie, vanwege alle benodigde aanpassingen aan de constructie en technische installatie. Renovatie of verbouw is daarom het beste moment om een buitenmuur van binnenuit te isoleren. Een geïsoleerde voorzetwand is vooral een goede oplossing voor buitenmuren zonder spouw.

Bij muurisolatie aan de buitenkant wordt het aanzicht van het huis anders en dat is niet altijd toegestaan. Met name bij rijtjeswoningen, 2/1-kappers ben je hierbij in je mogelijkheden beperkt. Informeer daarom vooraf bij je gemeente naar de regels die voor je van toepassing zijn.

Over welke isolatie beschikken jouw buitenmuren?

Woningen met een bouwjaar tussen 1975 en 1983 hebben tijdens de bouw spouwmuurisolatie met een dikte van 5 centimeter gekregen.

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet (of nauwelijks) geïsoleerd.

Woningen van voor 1920, of uit de periode 1945 tot 1955, hebben zelden een spouw en dus ook geen spouwmuurisolatie. Als er in de huidige situatie wel sprake is van isolatie, moet dat aan de buitenkant van de gevel zitten, of tussen de gevel en een voorzetwand.

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1945 hebben, net als huizen met een bouwjaar tussen 1955 en 1975, in de meeste situaties wel een spouwmuur, maar zijn destijds niet voorzien van isolatie.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?