GEZONDHEID

Gezondheid

Gezondheid en duurzaamheid zijn naadloos aansluitende begrippen. Gezondheid gaat over goed leven en duurzaamheid over een leefbare omgeving voor nu én voor toekomstige generaties.

Ten aanzien van isolatieproducten zijn er twee gezondheidsaspecten. In de eerste plaats het product zelf. Is het materiaal veilig voor mens, dier en milieu? Bij veiligheid kan niet alleen gedacht worden aan de brandwerendheid. Hoewel het ene product minder goed brandt dan het andere, kan een minder brandbaar product weer aanzienlijk schadelijker rook opleveren.

In de tweede plaats gaat het om het effect van het materiaal op het leefmilieu van een woning. Het zogenaamde dampopen bouwen is allang geen exclusief uitgangspunt meer voor zogenaamde ecobouwers.

De gedachte achter dampopen bouwen is dat een luchtdicht verpakte woning een ongezond binnenklimaat oplevert. Een dampopen huis reguleert zichzelf en heeft een meer constante binnenatmosfeer (let wel: ventileren met ramen en deuren blijft onder alle omstandigheden belangrijk). De nadelen van dampdichte materialen worden bij nieuwbouwwoningen opgelost met een mechanisch ventilatiesysteem (balans ventilatie), wat ook niet iedereen prettig vindt.

Ook het (enigszins) ventileren van een eventueel aanwezige kruipruimte is aan te bevelen, dit om de radongassen uit de grond en het grondwater naar buiten af te voeren. Overigens is het ventileren van de kruipruimte verplicht als er zich gasleidingen onder de begane grond vloer bevinden.

Dampopen isoleren kan overigens ook met sommige kunstmatig vervaardigde materialen, die prijstechnisch in vergelijking met de isolatiewaarden vaak voordeliger zijn, soms extreem duurzaam en in sommige gevallen vervaardigd van gerecycled materiaal.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 4757

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 4757