CELLULOSE

Cellulose

Hoewel elk plantaardig materiaal bestaat uit cellulose, wordt de term ‘cellulose-isolatie’ gebruikt voor isolatiemateriaal dat gewonnen wordt uit gerecycled, tot kleine vlokken vermalen papier. Deze vlokken worden vooral gebruikt voor vloer-, muur-, en dakisolatie. Het is een vrij goedkoop isolatiemateriaal. Het materiaal kan met inblaasmachines in de te isoleren compartimenten worden ingeblazen, gesprayed of handmatig verdeeld over de te isoleren oppervlakte.

Op de Nederlandse markt bestaan ook prefab dakelementen met cellulosevulling. Celluloseplaten worden gebonden met lignine en hars die uit de productie zelf komt. Borax en boorzouten worden toegevoegd om het isolatiemateriaal brand- en schimmelwerend te maken. Soms worden hiervoor ook andere vrij onschuldige stoffen gebruikt.

Naast goede geluiddempende eigenschappen is het materiaal brand- en schimmelwerend. Bovendien bezitten isolatiematerialen op basis van cellulose door hun hoge dichtheid een groot warmte-accumulerend vermogen. Ze houden de warmte van overdag vast en geven die ’s avonds geleidelijk terug af. Dit voorkomt oververhitting in de zomer en nivelleert temperatuurverschillen overdag en na het invallen van de duisternis.

Cellulose kan tot 20 procent van z’n massa aan water opnemen, zonder dat de isolerende waarde in het gedrang komt. Het is derhalve ook geschikt als vochtregulerend product. Het materiaal is bovendien dampopen, aan de koude zijde. Aan de warme zijde van het product is dampremmend bouwpapier aangebracht.

Door het inblazen van cellulose-isolatie worden werklui blootgesteld aan hoge concentraties stof in de lucht en aan boorzouten (55 mg/m³ volgens metingen). Beschermende kledij (stofmasker en bril) zijn daarom noodzakelijk.

Cellulose heeft een extreem lage energie-inhoud, dankzij het gerecycleerde materiaal en de eenvoudige, energiezuidige productiewijze. Door reststoffen als basismateriaal voor isolatie te gebruiken wordt enerzijds een hoop afval en anderzijds een hoop nieuw materiaal bespaard.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5107

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5107