EPS

EPS (geëxpandeerd polystreen)

EPS is, in tegenstelling tot vele andere isolatiematerialen, op maat gesneden verkrijgbaar. Dit houdt in dat er weinig materiaal verloren gaat. Bij toepassing van EPS-chips en –korrels wordt de nodige hoeveelheid exact afgemeten en is er helemaal geen afval. Dit los gestorte materiaal is bovendien makkelijk op te zuigen en kan in z’n geheel hergebruikt worden in andere kruipruimten of eventueel spouwmuren.

EPS kan dankzij de harde structuur goed hergebruikt worden en laat zich tot wel 5 keer recyclen. In Nederland wordt veruit het grootste deel piepschuim afval gerecycleerd. Er is een merk EPS-chips dat volledig gemaakt is van gerecycled afvalplastic. Met dit volledig gerecycleerde polystyreen wordt enerzijds een hoop afval bespaard en anderzijds een hoop nieuw materiaal uitgespaard. De aarde gaat gebukt onder een enorme berg afvalplastic, dat voor een deel dankzij dit herbruikbare EPS-materiaal een duurzame herbestemming kan krijgen. Uitputting van grondstoffen speelt in dit geval geen rol.

Omdat piepschuim nagenoeg volledig uit lucht bestaat is het materiaalgebruik gering. De emissies bij productie zijn beduidend lager dan bij de andere synthetische materialen. -Uitputting van grondstoffen en landschapsaantasting spelen ook bij nieuw gemaakt EPS in beperkte mate een rol.

Kunststof isolatiematerialen zijn biologisch nauwelijks afbreekbaar. Voordeel daarvan is dat het product bijzonder duurzaam is zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Bij hergebruik kan het zonder verlies aan werking opnieuw toegepast worden. Bij verbranding als afval vraagt het materiaal betrekkelijk weinig energie.

Het materiaal is zelf dampdicht, maar in korrelvorm en als chips in de kruipruimte past het prima binnen het concept van dampopen bouwen. De constructie wordt niet opgesloten en de luchtvochtigheid wordt volgens een natuurlijk principe gereguleerd en constant gehouden.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279