VLAS

Vlas

Vlas is thermische en akoestische isolatie voor daken, wanden, plafonds en vloeren. De milieubelasting van dit natuurlijke isolatiemateriaal is gemiddeld.

De kortgeknipte vlasvezels zijn de grondstof voor de productie van isolatiedekens. Om de samenhang en de flexibiliteit van het materiaal te verbeteren wordt vaak een steunvezel (polyester) of een op zetmeel gebaseerde binder toegevoegd (12 tot 17%). De isolatiedekens worden door toevoeging van ammoniumfosfaat en/of boriumzouten schimmelwerend en brandvertragend gemaakt.

In tegenstelling tot minerale wol veroorzaakt vlaswol geen huidirritaties tijdens de verwerking. Vlas is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal dat bovendien hergebruikt kan worden. Het materiaal heeft een extreem lage energie-inhoud.

Vlaswol kan tien keer meer water absorberen dan minerale wol. Het product is niet alleen vochtregulerend maar ook dampopen. Aan de koude zijde blijft de constructie damp-open; aan de warme zijde wordt een dampremmend bouwpapier aangebracht.

Vlaswol bezit een groot warmte-accumulerend vermogen. Ze houden de warmte van overdag vast en geven die ’s avonds geleidelijk terug af. Het opwarmen en afkoelen duurt in vergelijking met glas- of steenwol vier maal zo lang.

In de vorm van dekens is het materiaal geschikt voor plaatsing door de doe-hetzelver. Nadeel van het materiaal is dat het brandgevoelig is. Op de Europese schaal die loopt van A tot F scoort vlaswol een C. Vlaswol isolatie wordt gefabriceerd van reststoffen uit de linnenindustrie. Het kweken van vlaswol is milieuvriendelijk. De plant groeit makkelijk en er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig om het gewas te beschermen.

Buitenmuren vochtregulerend isoleren met vlas

Vlasdekens zijn in vergelijking gunstig in prijs en isoleren erg goed, met als bijkomend voordeel dat de akoestiek in de betreffende ruimte flink verbetert. Dit komt door de veerkrachtigheid die vlasvezels eigen is.

Vlaswol is een plantaardige technische vezel met vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal maakt het daarmee mogelijk om op een dampopen manier te bouwen. Dit betekent dat de luchtvochtigheid van een gebouw op een natuurlijke manier wordt gereguleerd. Het materiaal buffert vocht zonder dat het schimmelt en bij te lage luchtvochtigheid van de binnenruimte geeft het ook weer vocht af. Dit zorgt voor een gezonder en meer comfortabel binnenklimaat.

Warmte trekt zeer traag door de vlasisolatie. De R-waarde is vergelijkbaar met dat van andere isolatiematerialen, maar de temperatuurwisselingen zijn door de vochtregulerende eigenschap van het product veel minder groot. In vergelijking met andere isolatieproducten koelen met vlas geïsoleerde woningen minder snel af en warmen in de zomer minder snel op. Door met name deze eigenschap van het materiaal bespaart de gebruiker aanzienlijk op de energie die nodig is om het gebouw op te warmen of af te koelen.

Vlaswol heeft prima geluidsisolerend eigenschappen en een oneindige levensduur. Een nadeel van het materiaal is de brandbaarheid. Het vlas wordt weliswaar behandeld met een brandwerend middel, maar kan minder goed tegen vuur dan andere isolatiematerialen. Het met brandvertragende zouten geïmpregneerd isolatievlas valt in de Europese Brandklasse C.

Verwerking

Er gelden geen bijzondere verwerkingsvoorschriften voor het materiaal. Vlaswol kan geen kwaad als de vezels in aanraking komen met de huid, of als ze worden ingeademd. Het is bij de verwerking dan ook niet nodig om stofkapjes of beschermende kleding en handschoenen te dragen. Het materiaal prikt niet en veroorzaakt ook geen andere irritaties.

Vlas bouwisolatie is vormvast en van nature sterk. Door de sterke vezels hebben Isovlas bouwisolatie platen een goede stijfheid. Dat maakt het materiaal makkelijk verwerkbaar in verticale verwerksituaties. Het is bovendien makkelijk op maat te snijden.

Aan de binnenzijde van de buitengevel plaats je een regelwerk. Dit doe je bijvoorbeeld door de stijlen om de 60cm aan te brengen tussen een vloer- en een plafondregel. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar wanneer je de wand aan de binnenzijde wilt aftimmeren met gipsplaten is het beter deze steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of om de 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm). Tussen de regels breng je het isolatiemateriaal aan.

Houd er rekening mee dat vlas nat kan en mag worden maar dat dit voor het hout van regelwerk niet goed is. Als je dus vochtregulerend wil bouwen dien je het regelwerk te beschermen tegen vochtinvloeden.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279