SCHAPENWOL

Schapenwol

Schapenwol is hoogwaardige dierlijke vezel keratine. Schapenwol is een vernieuwbare, biologische en secundaire grondstof. De ecologische voetafdruk van dit product is aanzienlijk. De dieren nemen ruimte in en leveren in verhouding met andere materialen onder andere een relatief grote bijdrage aan CO2-vorming omdat ze via hun mest ammoniak uitscheiden. Hierbij moet opgemerkt worden dat er landen zijn waar de wol – anders dan in Nederland – als een bijproduct wordt gezien. Van echte woloverschotten op lange termijn is geen sprake, dus kan wol niet als afval worden gezien. Het is dus geen restproduct.

Het isolatiemateriaal is beschermd tegen aantasting door insecten met 0,3 procent sulcofuron. Vliezen met lage dichtheden kunnen extra brandvertragend worden gemaakt met boraten. Vliezen met hoge dichtheid zijn van zichzelf al brandvertragend.

Schapenwol kan tot 30 procent van z’n eigen gewicht aan water absorberen maar behoudt desondanks z’n isolerende waarden. Het is bewezen dat het product minimaal honderd jaar meegaat. Schapenwol kan daarmee bijzonder bijzonder duurzaam worden genoemd.

Sommige mensen zijn allergisch voor wol.

Buitenmuren van binnenuit isoleren met schapenwol

Een alternatief voor glas- en steenwol is het isoleren door middel van schapenwol. Schapenwol isoleert net zo goed als ieder ander isolatiemateriaal en gaat bovendien heel lang mee. De levensduur van het materiaal is 75 jaar en gedurende deze periode zijn schapenwoldekens onderhoudsvrij. Schapenwol is een natuurlijk materiaal waarmee sterk dampopen gebouwd kan worden. Het is tevens een herwinbare grondstof. Natuurlijk betekent dit nog niet milieuvriendelijk. Schapen produceren mest en volgens de berekeningen van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwecologie en Ecologie), drukt dit bijzonder zwaar op de ecologische voetprint van het materiaal.

Schapenwol kan tot 30% van haar eigen gewicht aan vocht opnemen en draagt zo bij aan de vochthuishouding en een beter binnenklimaat in de woning. Bovendien behoudt schapenwol ondanks het opgenomen vocht z’n isolerende werking. Schapenwol is vocht- en rotbestendig en heeft een goede brandwerende functie. Een nadeel aan schapenwolisolatie is de prijs

Verwerking

Het plaatsen van schapenwol gebeurt het best op het einde van de bouw. Voor een goede isolatie zijn er dekens nodig van 120 of 130mm dikte. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld glas- en steenwol is de gebruiksvriendelijke kwaliteit van schapenwol. Stofmaskers en beschermende handschoenen kunnen bij de montage achterwege gelaten worden.

Aan de binnenzijde van de buitengevel plaats je op of tegen de muur een regelwerk. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar wanneer je de wand aan de binnenzijde wilt aftimmeren met gipsplaten is het beter deze steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of om de 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm). Tussen de regels breng je het isolatiemateriaal aan. Houd er rekening mee dat schapenwol nat kan en mag worden maar dat dit voor het hout van regelwerk niet goed is. Als je dus dampopen wil bouwen, dien je het regelwerk te beschermen tegen vochtinvloeden.

https://www.isolerendoejezo.nl/dhz/wp-content/uploads/2019/10/shutterstock_635194391.jpg

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279