ISOLATIEMATRASSEN

Isolatiematrassen houden vocht en kou in bodem

Thermische isolatiematrassen met EPS parels hebben bij elk vloertype effect, zowel onder betonvloeren als houten vloeren. Door isolatie van de bodem van de kruipruimte en de funderingsmuren stijgt de temperatuur onder de vloer en vermindert het energieverlies. Deze methode creëert een droge en warme kruipruimte en levert per vierkante meter kruipruimte een geschatte besparing op van 2 tot 4 kubieke meter aardgas per jaar.

De matrassen bestaan uit een genopt en geperforeerd binnenelement van kunststoffolie waarin EPS parels zijn geblazen. Rondom is een buitenelement met overlap van stevige kunststoffolie gelast. Het product is bestand tegen vocht en humuszuren.

Vochtgehalte in lucht wordt lager

Door de isolatiematrassen op de bodem van de kruipruimte stopt de verdamping van vocht in de kruipruimte en het damptransport naar de woonruimte. Het vochtgehalte in de lucht wordt lager. Dit levert ook energiewinst op omdat droge lucht beter verwarmt dan vochtige lucht. Tevens betekent dit een flinke verbetering van het wooncomfort.

Er treedt geen condensatie meer op, dus corrosie van leidingen komt nauwelijks voor. Door de lagere relatieve vochtigheid neemt ook de kans op aantasting van een houten vloer sterk af.

De aanwezige ruimte in de kruipruimte blijft in principe beschikbaar voor werkzaamheden. Omdat het materiaal een beperkte dikte heeft (zo’n 10cm). Wel zijn de matrassen schadegevoelig wat het uitvoeren van werkzaamheden kan belemmerren.

Wat moet je weten bij het aanbrengen van isolatiematrassen?

De isolatiematrassen zijn relatief snel aan te brengen. De met piepschuim parels gevulde elementen waarborgen een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal. Het is wel heel belangrijk dat er geen naden of kieren tussen de kussens aanwezig zijn. Dit om condensatie naar de vloer te voorkomen.

Omdat ook de funderingswanden van de buitengevels worden geïsoleerd, wordt ook het probleem van eventuele koudebruggen met de isolatiematrassen opgelost. Aanwezige ventilatieroosters, waardoor normaal gesproken veel warmte weglekt, worden met het materiaal afgesloten. Voor deze methode is dat ook noodzakelijk. Omdat het vochtgehalte na het afgesloten aanbrengen van de isolatiematrassen daalt, levert de afdichting van de roosters geen problemen op. Wanneer er gasleidingen door de kruipruimte lopen, zijn ventilatieroosters overigens wel verplicht.

De bodem van de kruipruimte dient liefst vlak te zijn. Ook dient puin en andere rommel eerst verwijderd te worden om schade aan de matrassen te voorkomen. Dit kan veel voorbereidend werk betekenen. De langwerpige isolatie-elementen met een overlap in breedte- en lengterichting, worden overlappend op de bodem van de kruipruimte gelegd en tegen de fundering van de buitenmuren bevestigd. Ieder element is 60cm breed. De elementen zijn in diverse standaardlengten te verkrijgen.

Interessante bespaartips

Isolatie kost geld, maar die investering zul je op langere termijn terugverdienen. We hebben twee tips voor je, die je mogelijk kunnen helpen om de kosten te drukken.

1. Subsidie

De overheid stelt tijdelijk weer subsidie beschikbaar aan woningeigenaren voor isolatiewerkzaamheden. De regeling eindigt op 31 december 2020 of zoveel eerder als de subsidiepot op is. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie? Kijk op infographics.rvo.nl en doe de subsidiecheck.

2. Gezamenlijke aanpak

Door de isolatiewerkzaamheden samen op te pakken met één of meerdere buren kun je de voorrijkosten vermijden of minimaliseren en profiteren van gezamenlijke inkoopvoordelen.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279