PIEPSCHUIM ISOLATIE

Buitenmuren van binnenuit isoleren met piepschuim

EPS (expanded polystyreen) is een witte kunststof die in de volksmond piepschuim wordt genoemd. Het piepschuim bestaat voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht en heeft daardoor een goed, dus laag warmtegeleidend vermogen. EPS is goedkoop en verdient zich in enkele maanden tot enkele jaren terug.

EPS (ook wel tempex genoemd) is zeer licht in gewicht, biedt met geringe dikte een goede isolatiewaarde en is makkelijk verwerkbaar. De platen zijn in uiteenlopende dikten verkrijgbaar, oplopend met 10 mm. De SE-kwaliteit is brandvertragend en dient met het oog op brandveiligheid te worden toegepast.

Verwerking

De isolatieplaten kun je aanbrengen tussen tengelwerk op de binnenmuur, waarop je vervolgens de gipsplaten bevestigd. Als je de platen goed passend afsnijdt, is lijm niet nodig. De platen blijven dan tussen de tengels hangen.
Om condensatie in de wand tussen het isolatiemateriaal en de muur tegen te gaan, dien je het isolatiemateriaal aan de binnenzijde te voorzien van eenĀ dampremmende folielaag. EPS is weliswaar luchtdicht maar dampopen.

Om koudebruggen te vermijden kun je de tengels ook over de EPS platen heen op de muur schroeven. Hierbij volstaan brede panlatten. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar beter is om de gipsplaten steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm).

Spouw

Zorg er voor dat de ruimte (25 mm) tussen de muur en steenwol enigszins kan ventileren. Zeker bij een enkelsteensmuur die vocht opneemt, is het goed dat de muur het vocht ook via en spouw weer kan kwijtraken. Vooral wanneer de zon op een vochtige muur schijnt, zal het vocht ook aan de binnenzijde de stenen weer willen verlaten. En als het vocht in de stenen bevriest kan dit tot schade aan de stenen leiden (er ontstaan dan losse schilfertjes).

Ventileren doe je via de buitenmuur (en zeker niet via de binnenwand). Dit kun je doen door middel van open stootvoegen. Bij sterk geventileerde spouwen is de open voeg 1.500 mm2/m1. De warmteweerstand van een dergelijke spouw is nul. Bij zwak geventileerde spouwen is de opening 500 tot 1.500 mm2/m1 en bedraagt de warmteweerstand van het buitenspouwblad nog altijd 0,09 m2K/W. Bij grote vochtproblemen is het beter zo goed mogelijk te ventileren, maar dien je betere isolatie aan te brengen aan de achterzijde van de afwerkwand om een goede isolatiewaarde van de wand als geheel te krijgen. Een totale isolatiewaarde van 3,5 tot 4,5 m2K/W is tegenwoordig een heel normaal uitgangspunt voor woonhuizen.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279