GLASWOLISOLATIE

Buitenmuren van binnenuit isoleren met glaswol

Bij het van binnenuit isoleren van een massieve muur kun je onbeklede glaswol platen of rollen toepassen. Naast thermische isolatie heeft glaswol ook een goede geluidsabsorberende werking.

Met glaswol maak je een brandveilige keuze bij je muurisolatie. Deze minerale wol valt volgens de nieuwe Europese normen in de hoogste brandreactie klassen (A1/A2). Het is onbrandbaar en levert geen bijdrage aan brandvoortplanting. Bij blootstelling aan vuur komt bovendien geen rook vrij, en ook geen giftige gassen.

Verwerking

Aan de binnenzijde van de buitengevel plaats je vrij van de muur een regelwerk. Dit doe je door de stijlen om de 60cm aan te brengen tussen een vloer- en een plafondregel. Een onderlinge tengelafstand van 60cm is voldoende, maar beter is om de gipsplaten steun te geven om de 30cm (bij een plaatdikte van 9,5mm) of 40cm (bij een plaatdikte van 12,5mm).

De maatkeuze van het regelwerk dient te zijn afgestemd op de dikte van het isolatiemateriaal. Het glaswol wordt vervolgens tussen het regelwerk aangebracht. Voor het aanbrengen van de afwerkwand wordt op het regelwerk zorgvuldig een dampremmende folielaag aangebracht. Als de dampremmende laag uit meerdere stukken folie bestaat, dienen deze elkaar goed te overlappen en worden de naden met tape dichtgeplakt.

Spouw

Wanneer glaswol vochtig wordt verliest het deels z’n isolerende werking. Het is daarom belangrijk dat het glaswol geen direct contact maakt met de stenen, die door waterdampdiffusie nat kunnen worden. Zorg er voor dat de ruimte (25 mm) tussen de muur en steenwol enigszins kan ventileren. Ventileren doe je via de buitenmuur (zeker niet via de binnenwand). Dit kun je doen door middel van open stootvoegen. Bij sterk geventileerde spouwen is de open voeg 1.500 mm2/m1. De warmteweerstand van een dergelijke spouw is nul. Bij zwak geventileerde spouwen is de opening 500 tot 1.500 mm2/m1 en bedraagt de warmteweerstand van het buitenspouwblad nog altijd 0,09 m2K/W. Bij grote vochtproblemen is het beter zo goed mogelijk te ventileren, maar dien je betere isolatie aan te brengen aan de achterzijde van de afwerkwand om een goede isolatiewaarde van de wand als geheel te krijgen. Een totale isolatiewaarde van 3,5 tot 4,5 m2K/W is tegenwoordig een heel normaal uitgangspunt voor woonhuizen.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279