Rotswol of steenwol wordt vervaardigd uit diabaas of basalt (vulkanisch stollingsgesteente). Van uitputting van de aarde is nauwelijks sprake omdat het basismateriaal ruim voorhanden is. De productie van zachte isolatieplaten uit steenwol vraagt weinig energie. De harde platen daarentegen, vooral gebruikt als dakplaten, vragen omwille van de hoge persing meer energie tijdens de productie.
De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral het zagen, snijden of scheuren van isolatiemateriaal zorgt voor heel wat vezels in de lucht. Minerale vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Dit gaat net als bij glaswol voorbij zodra er geen contact meer is met de vezels.
Minerale vezels worden gebonden met kunstharsen om ze aan elkaar te binden. Deze harsen bevatten soms formaldehyde. De concentratie van formaldehyde in de lucht van lokalen die geïsoleerd zijn met minerale wol is laag. De waarden liggen onder de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie vooropstelt voor normale personen.
Ze zijn echter wel hoger dan de grenswaarde die gesteld wordt voor gevoelige- of allergische personen. De harde steenwol platen, welke vooral gebruikt worden als dakplaten, vragen omwille van de hoge persing meer energie tijdens de productie. Deze harde platen zijn duurzaam. Het is ongevoelig voor atmosferische factoren en behoudt om die reden gedurende lange tijd (50 jaar en meer) zijn isolatiewaarde.