MINERALE WOL ISOLATIE

Wat is minerale wol isolatie?

Minerale wol isolatie is eigenlijk een algemene aanduiding van twee isolatiematerialen. Het gaat hierbij om glaswol en steenwol. Ze zijn gesponnen uit glas of steen, zoals de naam eigenlijk al verklapt. Het zijn zeer duurzame materialen, omdat er geen chemische bestanddelen bij aan te pas komen. Hieronder delen we de belangrijkste eigenschappen van glaswol en steenwol.

Eigenschappen van glaswol

Glaswolmateriaal wordt voor zo’n 70% gemaakt uit gerecycleerde glasscherven, aangevuld met zuiver zand. Glaswol als product bestaat voor circa 99% uit lucht. De grondstofuitputting zeer gering is. De productie vraagt weinig energie.

De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Deze minerale vezels kunnen tijdelijk irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en de luchtwegen veroorzaken.

Minerale vezels worden gebonden met kunstharsen om ze aan elkaar te binden. Deze harsen bevatten soms formaldehyde. De concentratie van formaldehyde in de lucht van lokalen die geïsoleerd zijn met minerale wol is laag. De waarden liggen onder de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie vooropstelt voor normale personen. Ze zijn echter wel hoger dan de grenswaarde die gesteld wordt voor gevoelige- of allergische personen.

Eigenschappen van steenwol

Rotswol of steenwol wordt vervaardigd uit diabaas of basalt (vulkanisch stollingsgesteente). Van uitputting van de aarde is nauwelijks sprake omdat het basismateriaal ruim voorhanden is. De productie van zachte isolatieplaten uit steenwol vraagt weinig energie. De harde platen daarentegen, vooral gebruikt als dakplaten, vragen omwille van de hoge persing meer energie tijdens de productie.

De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral het zagen, snijden of scheuren van isolatiemateriaal zorgt voor heel wat vezels in de lucht. Minerale vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Dit gaat net als bij glaswol voorbij zodra er geen contact meer is met de vezels.

Minerale vezels worden gebonden met kunstharsen om ze aan elkaar te binden. Deze harsen bevatten soms formaldehyde. De concentratie van formaldehyde in de lucht van lokalen die geïsoleerd zijn met minerale wol is laag. De waarden liggen onder de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie vooropstelt voor normale personen.

Ze zijn echter wel hoger dan de grenswaarde die gesteld wordt voor gevoelige- of allergische personen. De harde steenwol platen, welke vooral gebruikt worden als dakplaten, vragen omwille van de hoge persing meer energie tijdens de productie. Deze harde platen zijn duurzaam. Het is ongevoelig voor atmosferische factoren en behoudt om die reden gedurende lange tijd (50 jaar en meer) zijn isolatiewaarde.

Voordelen minerale wol

Minerale wol heeft als groot voordeel dat het warmte-isolerend is. Wanneer je kiest om minerale wol te gebruiken zal het materiaal in de winter zorgen voor veel warmte en in de zomer juist voor koelte. Hierdoor kun je besparen op de energiekosten. Het materiaal is ook zeer brandveilig.

Een brand ontstaat als er sprake is van de aanwezigheid van zuurstof, ontstekingsenergie en brandbaar materiaal. Er is altijd zuurstof in een ruimte aanwezig, maar kan tijdens een brand nog meer ontstaan door mensen zelf. Naast zuurstof spelen brandbare materialen ook een belangrijke rol bij brand. Steenwol en glaswol zijn ontbrandbare materialen, waardoor het materiaal een bescherming biedt tegen brand.

Minerale wol kan ook gebruikt als zijne geluidsisolatie. Hierbij kun je geluid vanaf buiten afschermen binnen een bepaalde ruimte. Met minerale wol worden akoestische prestaties van muren, vloeren en daken verbetert door het geluid te beperken in het gebouw zelf.

Wil je graag meer weten over minerale wol of het laten toepassen aan je woning voor bijvoorbeeld dakisolatie? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder aan de hand van passende informatie.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279