LUCHTDICHT ISOLEREN

Voorkom tocht en ongewenste luchtstromen

Luchtdicht bouwen houdt in dat ongewenste luchtstromen worden geblokkeerd. Dit scheelt veel energie en levert ook veel comfort op. Daarbij voorkomt het ook vochtproblemen die kunnen ontstaan na het aanbrengen van isolatiemateriaal. Soms worden luchtlekken vergoeilijkt als een vorm van ventilatie. Dat is onterecht. Ongewenste luchtstromen zijn namelijk niet controleerbaar. Bovendien kunnen ongewenste luchtstromen condensatieproblemen veroorzaken, zeker in combinatie met na-isolatie.

 

Tocht kost energie

Vooral als er wind op de woning staat kun je veel warmte verliezen. Aan de luwe zijde kan dan onderdruk ontstaan waardoor de verwarmde binnenlucht naar buiten weggezogen wordt. Je stookt dan voor de mussen. Door naden, kieren en doorvoeren van leidingen goed af te dichten kan een boel energie worden bespaard.

Veelvoorkomende luchtlekken zijn te vinden bij de dakaansluiting met de muur, langs de nok van een hellend dak, doorvoergaten (voor leidingwerk) in muren en vloeren en natuurlijk langs de ramen en deuren. Luchtstromen via kieren van deuren en ramen kun je keren met tochtstrippen en deurborstels. Bij doorvoeren in de vloer kunnen nauwkeurig aangebrachte plinten of afwerk-rozetten al veel tocht wegnemen.

Lastig zijn met name de ongewenste luchtstromen in de constructie. Spuit-PUR biedt in veel gevallen een adequate oplossing. Bedenk wel dat PUR een vochtaantrekkende werking heeft. Ook met kitten en bouwtape kun je luchtlekken tot een minimum beperken. Soms is het beter, bijvoorbeeld bij aansluitingen van houten kozijnen met een metselmuur, om cement te gebruiken (is ademend). Bij kunststof- of aluminium kozijnen kun je bouwkit gebruiken.

Condensproblemen na isoleren

Als er onvoldoende aandacht wordt geschonken aan luchtlekken kunnen er na het aanbrengen van isolatie condensatieproblemen ontstaan. Vooral waar lucht uit een verwarmd vertrek via luchtlekken achter aangebracht isolatiemateriaal stroomt (van binnenuit bekeken), kunnen vochtige plekken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lucht uit de woonkamer dat een verdieping hoger z’n weg weet te vinden naar een spouw en tegen het dakbeschot afkoelt. Was de temperatuur van het dakbeschot in een niet-geïsoleerde situatie nog warm genoeg om te voorkomen dat er condensatie ontstond, na het aanbrengen van de isolatie kan de temperatuur van het dakbeschot wel 5 graden lager zijn, waardoor het verschil met de verwarmde, vochthoudende lucht groot genoeg is om condensatie te vormen. De vochtvorming kan problemen geven zoals schimmelvorming of zelfs bruinrot. Bij na-isolatie is het daarom altijd belangrijk om na te gaan of er geen ongewenste luchtstromen ontstaan.

Ventileer met buitenlucht

Ventilatie met de buitenlucht is gunstig, maar warme binnenlucht mag dus niet achter het isolatiemateriaal terechtkomen. Bij het aanbrengen van de na-isolatie dient hier goed naar gekeken te worden.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279