De isolatiematrassen zijn relatief snel aan te brengen. De met piepschuim parels gevulde elementen waarborgen een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal. Het is wel heel belangrijk dat er geen naden of kieren tussen de kussens aanwezig zijn. Dit om condensatie naar de vloer te voorkomen.
Omdat ook de funderingswanden van de buitengevels worden geïsoleerd, wordt ook het probleem van eventuele koudebruggen met de isolatiematrassen opgelost. Aanwezige ventilatieroosters, waardoor normaal gesproken veel warmte weglekt, worden met het materiaal afgesloten. Voor deze methode is dat ook noodzakelijk. Omdat het vochtgehalte na het afgesloten aanbrengen van de isolatiematrassen daalt, levert de afdichting van de roosters geen problemen op. Wanneer er gasleidingen door de kruipruimte lopen, zijn ventilatieroosters overigens wel verplicht.
De bodem van de kruipruimte dient liefst vlak te zijn. Ook dient puin en andere rommel eerst verwijderd te worden om schade aan de matrassen te voorkomen. Dit kan veel voorbereidend werk betekenen. De langwerpige isolatie-elementen met een overlap in breedte- en lengterichting, worden overlappend op de bodem van de kruipruimte gelegd en tegen de fundering van de buitenmuren bevestigd. Ieder element is 60cm breed. De elementen zijn in diverse standaardlengten te verkrijgen.