PLAT DAK ISOLEREN

Hoe wordt een plat dak geïsoleerd?

Een plat dak heeft een andere structuur dan een hellend of schuin dak. Een plat dak is niets meer dan de constructie, dakbedekking en isolatie. De constructie kan balken bevatten die de dakplaten ondersteunen. Het isoleren van zo’n plat dak gebeurt dan ook op een andere manier dan bijvoorbeeld bij een hellend dak. Een plat dak isoleren kan van binnenuit en van buitenaf. Afhangend van de manier van isoleren wordt een keuze gemaakt in materiaal. Bij het isoleren van platte daken wordt een dampscherm geplaatst. De plaats van het dampscherm hangt er van af of de isolatie van binnenuit of buitenaf wordt gedaan. Het isoleren van een dak is noodzakelijk voor het vasthouden van de warmte in huis.

Plat dak van buitenaf isoleren

Een plat dak isoleren van buitenaf is de favoriete manier van een plat dak isoleren. Er is namelijk de minste kans op scheuren en problemen met vocht. Het isoleren van buitenaf is niet erg makkelijk, het wordt vanaf de bovenkant gedaan bij de dragende constructie. Dat betekent dat het hele dak moet worden vervangen. Als een plat dak van buitenaf wordt geïsoleerd worden vaak XPS-platen of PIR-platen gebruikt. XPS is een soort piepschuim, het is dus licht van gewicht. Het wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal. XPS heeft een hogere druksterkte en een dichte celstructuur, waardoor het minder snel water opneemt dan EPS. PIR is kunststofschuim, dit materiaal wordt veel gebruikt voor warmte-isolatie. Het materiaal heeft een verbeterde warmteweerstand, is nog lichter in gewicht en heeft een goede drukvastheid. Ook is het beter bestand tegen vuur. PIR is erg licht van gewicht en makkelijk aan te brengen.

Plat dak van buitenaf isoleren

Isoleren van binnenuit heeft voor- en nadelen. Het is makkelijker dan het isoleren van buitenaf, maar het materiaal dat gebruikt wordt heeft een lagere isolatiewaarde. Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit worden meestal minerale wolsoorten gebruikt. Steenwol en glaswol zijn de meest voorkomende. Deze twee soorten lijken erg op elkaar wat betreft isolatie. Het materiaal is natuurlijk compleet anders. Isoleren met wol gebeurd in combinatie met een folie laag. Dit aangezien er rekening moet worden gehouden met vocht. In de meeste gevallen raden wij aan om een plat dak van buitenaf te isoleren. Mocht je jouw platte dak toch liever van binnenuit willen isoleren vraag ons dan gerust voor meer informatie.

Advies

Wil je een plat dak isoleren? Vraag dan allereerst altijd om advies. Dit kan gedaan worden bij gespecialiseerde bedrijven en professionals. Bij het isoleren van een dak is het ontzettend belangrijk dat de juiste methode wordt gebruikt en de daarbij passende materialen. Zo is de kans op problemen het kleinst en kan het langst genoten worden van de isolatie! Ook wij kunnen uiteraard van kwalitatief advies voorzien. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279