HELLEND DAK ISOLEREN

Binnen- of buitenkant van dak isoleren?

Wil je een hellend dak isoleren dan dien je eerst bepalen of je van binnenuit of van buitenaf gaat isoleren. Vervolgens kies je het isolatieproduct van jouw voorkeur. Wanneer er aan de buitenzijde van het dakbeschot een dampdichte laag is aangebracht wordt bij het van binnenuit isoleren het dakbeschot opgesloten tussen twee dampdichte lagen. Dit kan houtrot aan de houten constructie tot gevolg hebben. Als aan de buitenkant van een houten dakbeschot geen bitumen (asfaltpapier) of dampremmende folie is aangebracht, kan er van binnenuit geïsoleerd worden. Als dat dus wel het geval is, gaat de voorkeur uit naar het dak van buitenaf van isolerend materiaal te voorzien. Het nadeel is dat alle pannen en panlatten eerst verwijderd dienen te worden en dat het dak wordt opgedikt, wat bijvoorbeeld problemen met de breedte van de dakgoot kan opleveren. Voordeel is dat de binnenruimte niet kleiner hoeft te worden.

Hellend dak isoleren met EPS platen

Een hellend dak kan op meerdere manieren worden geïsoleerd met verschillende materialen. Het dak kan van binnenuit worden geïsoleerd met EPS platen. EPS is beter bekend als piepschuim. Dit materiaal bestaat voor het grootste deel uit lucht en is erg makkelijk verwerkbaar. Ook is het brandvertragend. EPS mag ook nat worden, het neemt alleen geen water op. Dit maakt piepschuim onder alle omstandigheden geschikt als isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak. EPS platen zijn redelijk goedkoop en verdient zich in enkele maanden tot jaren terug. Voor kleinere oppervlakken en handzamere verwerking kan beter gekozen voor kleinere EPS isolatieplaten, verkrijgbaar in diverse afmetingen. Er wordt eerst een dampremmende folie laag voorzien op het materiaal. Daarna wordt het met montagelijm aangebracht of worden ze vastgezet door middel van schroeven.

Hellend dak isoleren met glaswol

Het dak kan van binnenuit geïsoleerd worden met glaswol. Glaswol heeft een aantal uitstekende thermische eigenschappen. Een hellend dak isoleren met glaswol heeft als voordeel dat het onbrandbaar, geluidsisolerend, licht van gewicht en flexibel is. Glaswol laat zich simpel op maat snijden en is door z’n lichte gewicht gemakkelijk te verwerken. Het is onbrandbaar en levert geen bijdrage aan brandvoortplanting. Bij blootstelling aan vuur komen bovendien geen rook en geen giftige gassen vrij. Glaswol verliest z’n isolerende werking zodra het nat wordt. Een zorgvuldige afwerking van het platen- of pannendak is daarom van groot belang.

Hellend dak isoleren met PIR platen

Tegenwoordig kun je ook een hellend dak isoleren met PIR. PIR is door toepassing van polyol een verbeterde versie van PUR. PIR (resolschuim) is tamelijk star en voelt daardoor iets brosser aan maar heeft ten opzichte van PUR hardschuim een verbeterde warmteweerstand, is nog lichter in gewicht en heeft een goede drukvastheid. Een ander voordeel van PIR is dat het iets beter bestand is tegen vuur. Bij verbranding van PIR ontstaat bovendien meer koolstof dan bij PUR. Die extra koolstof kan extra beschermen tegen verdere verbranding. Bovendien is de productie van PIR aanmerkelijk minder milieubelastend dan PUR. PIR is weliswaar duurder dan piepschuim, maar biedt ook een betere isolatiewaarde en is nog dichter van structuur en water- en luchtdicht.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5279