DAK VAN BUITENAF ISOLEREN MET EPS PLATEN

Dak van buitenaf isoleren met EPS platen

EPS (expanded polystyreen) is een witte kunststof die in de volksmond piepschuim wordt genoemd. EPS (ook wel tempex genoemd) is goedkoop en verdient zich in enkele maanden tot enkele jaren terug.

EPS is zeer licht in gewicht, biedt met geringe dikte een goede isolatiewaarde en is makkelijk verwerkbaar. De platen zijn in uiteenlopende dikten verkrijgbaar, oplopend met 10 mm.

EPS mag nat worden; het neemt nagenoeg geen water op. Het materiaal behoudt gewoon z’n isolatiewaarde en wordt ook in vochtige omstandigheden niet aangetast door schimmels. Dit maakt piepschuim onder alle omstandigheden geschikt als isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak. De SE-kwaliteit is brandvertragend en dient met het oog op brandveiligheid te worden toegepast.

Als isolatiemateriaal voor daken kan piepschuim worden toegepast in de vorm van (zelfdragende) dakelementen, die eventueel door gordingen of een knieschot worden ondersteund. De plaatsing van deze grote dakelementen zal voor de gemiddelde klusser teveel gevraagd zijn, en kan alleen in teamverband worden gerealiseerd. Bovendien zal voor de zelfdragende panelen in de meeste situaties een kraan nodig zijn om ze te plaatsen.

Verwerking

Voor kleinere oppervlakken en handzamere verwerking kan beter gekozen voor kleinere EPS isolatieplaten, verkrijgbaar in diverse afmetingen. Breng eerst op de buitenzijde van het onderdak een dampremmende folielaag aan. De EPS-platen kunnen op het dakbeschot worden aangebracht met montagelijm of door ze vast te schroeven met behulp van zogenaamde onderlegplaatjes (volgringen). Kieren tussen de platen worden met PUR schuim gevuld. Alvorens de panlatten (50 x 22mm (groot en dik) dubbel genageld) op de tengels (met onderlinge afstand van 30cm) aan te brengen, wordt het onderdak voorzien van een waterafdichtende maar vochtregulerende folie (met de gekleurde kant naar buiten).

EPS platen zijn in uiteenlopende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld met of zonder glasvliescoating of met een geperste glaswollaag om het geluidsisolerende resultaat te verbeteren.

Nu isoleren is een goed idee! Heeft u vragen?


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5275

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/isoleren/public_html/dhz/wp-includes/functions.php on line 5275