Eerste hulp bij het isoleren van uw woning!

Op Isolerendoejezo.nl leest u hoe u met het zelf na-isoleren van uw huis een fikse energiebesparing realiseert. Een huis isoleren verdient zich namelijk snel terug en vergroot bovendien het wooncomfort aanzienlijk.

Plat dak isoleren met hardschuim onder waterdichte laag

Isolatieplaten voor een plat dak moeten liefst licht en dun zijn en tegelijk een hoge isolatiewaarde en goede beloopbaarheid bieden. Daarom is hard- en resolschuim ideaal als isolatietoepassing onder de waterdichte afwerklaag.

PUR- en PIR platen zijn verkrijgbaar in handzame formaten. Het materiaal laat zich makkelijk snijden. De platen zijn eventueel al voorzien van een gebitumeerde glasvlieslaag, wat handig is wanneer er een bitumen afwerklaag wordt toegepast. Met zogenaamde onderlegplaatjes worden de isolatieplaten op de dakplaat vastgeschroefd.

PUR (polyurethaan) hardschuim heeft als dakisolatieplaat een vaste plaats veroverd in nieuwbouw en renovatie maar wordt hoe langer hoe meer verdrongen door PIR (polyisocyanuraat). PIR (resolschuim) is door toepassing van polyol een verbeterde versie van polyurethaan. PIR is weliswaar tamelijk star en voelt daardoor iets brosser aan maar heeft ten opzichte van PUR- en XPS platen een verbeterde warmteweerstand, is nog lichter in gewicht en heeft een goede drukvastheid. Bovendien is de productie van PIR aanmerkelijk minder milieubelastend dan PUR.

Meer isolatie met minder dikte

Ten opzichte van PUR platen, biedt PIR vooral oplossingen in situaties waarbij een te sterke opdikking van het platte dak complicaties oplevert. Met PIR platen van 5,0 of 5,5 cm bereikt u al een Rc-waarde van rond de 2,50 tot 3,0. Bij toepassing van XPS platen heeft u voor dezelfde isolatiewaarde al snel platen nodig van rond de 8 of 9cm dik.

Brandwerend

PUR is in principe brandwerend, maar niet brandvast. Dit houdt in dat het bij aanwezigheid van voldoende zuurstof en warmte na verloop van tijd vlam kan vatten. Bij het branden van PUR komt er een dikke en giftige rook vrij. PIR is beter bestand tegen vuur. Bij verbranding van PIR ontstaat bovendien meer koolstof dan bij PUR. Die extra koolstof kan extra beschermen tegen verdere verbranding. Vanuit het oogpunt van brandwerendheid verdient de toepassing van steenwol (gebitumeerde) mastiekschroten de voorkeur.

© 2011 Isolerendoejezo.nl - Sitemap | Disclaimer